AcasăStiri generaleGrupul de prietenie copii-senatori, un an de la înfiinţare; doi liceeni s-au...

Grupul de prietenie copii-senatori, un an de la înfiinţare; doi liceeni s-au adresat plenului de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului

Vocea copiilor contează şi este auzită la Senat, a afirmat, luni, preşedintele acestui for legislativ, Nicolae Ciucă, la un an de la înfiinţarea Grupului de prietenie copii – senatori, parte a proiectului ‘Senat Junior’.

Lansat pe 20 noiembrie 2022, de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, Grupul de prietenie copii – senatori este o platformă de dialog deschis, de întâlniri şi dezbateri pe teme ce ţin de drepturile acestora. Grupul, din care fac parte 20 de senatori, a derulat peste 60 de activităţi la clase din toată ţara şi a interacţionat cu peste 2.500 de copii.

Pe platforma online a proiectului sunt consemnate propuneri legislative ale copiilor care au discutat cu senatorii din grup, curiozităţile şi întrebările lor, dar şi sugestiile despre cum pot fi ei mai bine reprezentaţi şi drepturile lor respectate.

‘Fiecare dintre copiii noştri are drepturi inalienabile, precum dreptul la educaţie, la sănătate şi la protecţie. Mă bucur că aici, în Senat, vocea copiilor contează şi este auzită. Se împlineşte un an de la înfiinţarea Grupului de prietenie copii – senatori. Entuziasmul cu care a fost primit ne-a copleşit şi ne-a dovedit cât de necesar era. Vă îndemn, aşadar, să continuăm să le promovăm drepturile, să îi ocrotim şi să îi sprijinim în visurile lor pe cei mici’, a transmis Nicolae Ciucă.

Pentru a marca un an de activitate a grupului de prietenie, dar şi cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, Senatul a primit în debutul şedinţei de plen reprezentanţi ai copiilor din cadrul World Vision România şi UNICEF România.

Victor, reprezentant al UNICEF România, elev în clasa a X-a din Galaţi, le-a solicitat senatorilor să integreze educaţia pentru sănătate mintală în programele şcolare.

‘Societatea se confruntă cu o serie de conflicte la nivel global, slăbirea mecanismelor democratice din întreaga lume, precum şi cu o triplă criză planetară – schimbări climatice, pierderea biodiversităţii şi poluarea. Toate acestea afectează în mod direct şi semnificativ bunăstarea psihică a tinerilor şi a copiilor având consecinţe grave pentru viitorul lor şi pentru societate în ansamblu. În calitate de lideri şi factori de decizie avem încredere în dumneavoastră să abordaţi această criză alături de copii şi tineri pentru a le asigura un viitor luminos în care sănătatea mintală nu mai reprezintă un subiect tabu. Stigmatizarea şi ruşinea ar trebui să fie înlocuite de conversaţii deschise, acceptare şi înţelegere. Înlăturând barierele şi încurajând dialogul putem crea o atmosferă care să ne permită să creştem şi să ne dezvoltăm armonios’, a transmis Victor.

El i-a îndemnat pe senatori ‘să asigure accesul tuturor copiilor la servicii de bază ce ţin de sănătate mintală, prin existenţa psihologilor şcolari în fiecare şcoală şi accesul gratuit la o şedinţă de psihoterapie’. Potrivit lui Victor, sănătatea mintală trebuie să fie o prioritate şi în noua lege a sănătăţii.

Mara, reprezentantă a Consiliul consultativ al copiilor – World Vision România, elevă în clasa a IX-a din judeţul Ialomiţa, a subliniat că tinerii şi copiii trebuie să fie parte a deciziilor care îi privesc.

‘Vă provoc să facem cunoştinţă, în mod real, să aflaţi cu adevărat cine suntem noi copiii, ce cărţi citim, ce probleme avem, cu ce idei rezonăm, cum ne raportăm la o lume în continuă schimbare, din care simţim că suntem mai mult sau mai puţin parte. Părerile noastre sunt vitale în momentul în care se iau decizii care ne privesc. Nici dumneavoastră nu aţi vrea să se ia decizii fără acordul dumneavoastră, care este posibil să vă altereze prezentul şi viitorul. (…) Noi, din Consiliul consultativ al copiilor al World Vision România, reprezentăm majoritar vocea copiilor din mediul rural ca şi a altor grupuri de tineri şi ne dorim să vă prezentăm partea realităţii care ne doare, obstacole şi frustrări. Dar, dacă acceptaţi să facem cunoştinţă, vă promit că veţi descoperi o altă latură, una plină de zâmbete, de optimism şi altruism’, a afirmat Mara.

România sărbătoreşte Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor începând cu anul 1990, după ratificarea Convenţiei Drepturilor Copilului, adoptată în 1989 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks