AcasăStiri generalePatru instituţii de cultură organizează 10 spectacole, în 10 zone şi locaţii...

Patru instituţii de cultură organizează 10 spectacole, în 10 zone şi locaţii neconvenţionale, în cadrul proiectului ‘Artişti în Iaşi’

Artiştii din patru instituţii de cultură din municipiul Iaşi vor susţine, în luna septembrie, timp de zece zile, zece spectacole şi concerte în diferite locaţii şi spaţii neconvenţionale din oraş, în cadrul unui proiect intitulat ‘Artişti în oraş’.

Acţiunea este o continuare a unui proiect lansat în urmă cu patru ani de Ateneul Naţional din Iaşi, intitulat ‘Ateneul în oraş’. În cadrul noului proiect vor susţine spectacole şi concerte artişti din cadrul Ateneului Naţional din Iaşi, Operei Naţionale Române, Casei de Cultură a Studenţilor şi Şcolii Populare de Arte.

‘Este un prim pas real, fezabil, spre unul din idealurile şi planurile la care muncim de cinci ani, şi anume, unire prin cultură. O unire a instituţiilor de cultură din Iaşi nu poate decât să ajute la o foarte bună dezvoltare a comunităţii. Această unire prin cultură este un motiv de bucurie, un motiv de încântare. Proiectul pe care l-am derulat în urmă cu patru ani ajunge la maturitate, la un alt nivel şi graţie acceptului, deschiderii, prieteniei şi înţelepciunii managerilor acestor instituţii de cultură. Practic, timp de 10 zile diferite ne veţi găsi prin locuri mai mult sau mai puţin convenţionale din oraş, cu spectacole de teatru, de dans, de muzică, concerte, lucruri care credem noi vin să ajute, să bucure sufletul’, a spus managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei.

El a precizat că, în cazul în care acest proiect se va bucura de succes în rândul ieşenilor, va fi extins atât din punct de vedere al perioadei de desfăşurării, cât şi al numărului de evenimente organizate.

‘Nu facem doar parteneriate doar pe hârtie. Ştim că, din nefericire, aceasta a devenit o practică în societatea românească. Iată că parteneriatul pe care l-am semnat în această vară cu Ateneul Naţional din Iaşi face paşi concreţi. La o săptămână după ce am anunţat derularea unui nou proiect, ‘Matinee la Operă’, acum, datorită implicării domnului Apreotesei, venim cu acest nou proiect, ‘Artişti în oraş’. Avem în Iaşi o infrastructură culturală care trebuie evidenţiată. Faptul că managerii a patru instituţii de cultură din Iaşi fac acest prim pas cred că arată o mare deschidere în primul rând către publicul larg. Trebuie să acceptăm că societatea noastră s-a modernizat nu doar politic, ci şi din perspectiva cunoaşterii şi a educaţiei. Avem un public care aşteaptă astfel de evenimente şi manifestări artistice, avem un public pe care îl putem educa’, a declarat managerul interimar al Operei Naţionale Române din Iaşi, Daniel Şandru.

La rândul său, directorul artistic al ONRI, Andrei Fermeşanu, a subliniat importanţa accesului la cultură a tuturor ieşenilor.

‘Acum, efortul conjugat al celor patru instituţii este de foarte bun augur pentru că nu trebuie să ne mai închidem în turnul de fildeş, ci trebuie să ieşim în întâmpinarea publicului, mai ales a speranţelor tinere. Pe 10 şi 24 septembrie, în Parcul Copou şi la Pomul Verde, vom avea spectacole susţinute de aripa tânără a soliştilor ONRI, care vor fi acompaniaţi la pian de colegii din ONRI. De asemenea, va fi organizată Gala Doga care reuneşte Orchestra de Tineret a municipiului Iaşi, corul ONRI, Corul Marii Uniri de la Ateneul Naţional din Iaşi, Corul de Copii al Municipiului Iaşi, şi solişti ai ONRI, cu prezenţa maestrului Eugen Doga’, a declarat Andrei Fermeşanu, directorul artistic al ONRI.

În cadrul proiectului ‘Artişti în oraş’, pe 26 septembrie, 40 de artişti de la ansamblul folcloric Doina Carpaţilor, de la clubul de dans The Sky şi de la clubul Dance vor susţine spectacole pe esplanada Mimoza.

‘Ceea ce este important în acest moment este faptul că instituţiile de cultură din Iaşi şi-au dat mâna pentru a veni în faţa ieşenilor pentru a-şi petrece timpul cât mai plăcut cu un plan cultural artistic variat în care patru instituţii se vor implica în mod direct şi vor veni în diferite locuri pentru ca ieşenii să se poată bucura de petrecerea timpului în mod cât mai plăcut. Casa Studenţilor din Iaşi este partener al acestui proiect, iar studenţii sunt nerăbdători să vină în faţa dumneavoastră cu un program cultural cât mai variat, cu momente artistice de muzică, dans’, a declarat directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi, Bogdan Crucianu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks